You are currently viewing Sassi di Matera Italia – 2019

Sassi di Matera Italia – 2019

På vei fra Bari til Sicilia passerte jeg en forholdsvis ukjent by som står på UNESCO sin verdensarvliste. Jeg hadde aldri hørt om Matera eller Sassi di Materea. Jeg lette etter steder å ta en stopp på Campercontact, da jeg ble oppmerksom på denne ukjente perlen. 16 juli 2019 parkerte jeg på Autoparco di Matera som var en diger asfaltert parkering for lastebiler busser og bobiler. 20 € for et døgn + 10 !!! € ekstra for tilhengeren. Det var riktignok inkludert strøm, tømming og vann. På vei til Materea regnet og blåste det, men været bedret seg på ettermiddagen og jeg tok ut Harley´en og kjørte inn til Materea.

Matera er en by sør i Italia. Den er hovedstad i provinsen Matera i regionen Basilicata og har ca. 60 000 innbyggere.Området rundt Matera har vært bosatt siden steinalderen. Byen ble visstnok grunnlagt av romerne200-tallet f.Kr. under navnet Metheola etter konsul Lucius Caecilius Metellus.I 664 ble Matera erobret av langobarder og ble en del av Hertugdømmet Benevento. På 600- og 700-tallet ble de nærliggende grottene kolonisert av både klosterinstitusjoner fra både benediktinerordenen og gresk-ortodokse munker.

Autoparco di Materia, Sikker men dyr plass for å oppleve Sassi di Matera

Matera er kjent for sin gamleby, Sassi di Matera (som betyr «steinene i Matera»). Sassi var en førhistorisk huleboer-bebyggelse og man tror at det kanskje er en av de første bebyggelsene i Italia.

Sassi består av hus som er hogd ut av fjellet, lokalt kalt «Tufo», som en har mye av i Basilicata og Puglia. Mange av disse «husene» er egentlig grotter, og gatene i enkelte deler av Sassi er til tider på taket av andre hus. Byen vokste opp på ene siden av ravinen som elven Gravina har dannet.

 

.

I 1950-årene tvang de italienske myndighetene folk til å flytte fra Sassi til mer moderne områder av byen, men folk fortsatte med å bo her.

Frem til sent i 1980-årene ble området regnet som en fattig bydel, siden husene nesten ikke er mulig å bebo. Den nåværende lokale administrasjonen har derimot blitt mer turismeorientert og har gjort Sassi om til en stor turistdestinasjon.

Sassi har visstnok liknende utseende som Jerusalem hadde i antikken, og derfor har mange filmer blitt spilt inn her

Sassi ser nesten ut som om den er bygget i ett stykke
På toppen ligger den nyere bydelen

Leave a Reply