You are currently viewing Barokk-byen Noto – Sicilia 2019

Barokk-byen Noto – Sicilia 2019

Area Noto Parking, ca 5 km fra sentrum

Jeg besøkte Noto 25 juli 2019 og stod på Area Noto Parking. Veldig fin bobilplass i en hage meg sitrontrær. Det var store plasser og jeg betalte 19 € inklusive strøm. Det var varmt, men trærne ga delvis skygge. Det var kun et par andre bobiler på plassen samtidig. 

Jeg undersøkte litt muligheten for å komme meg inn til Noto ca 5 km unna. Det viste seg at gratis transport tur retur Noto var inklusiv i prisen. Jeg ble derfor kjørt med privatbil inn til sentrum av Noto og hentet igjen til avtalt klokkeslett. Super Service!!

Area Noto Parking. Stor hage med sitrontrær

Litt historie om barokk byen Noto:

Den gamle byen, Noto Antica, ligger 8 km rett nord på Mount Alveria. Det var det gamle Netum, en by av siciliansk opprinnelse. I 866 ble den erobret av araberne, som gjorde den til hovedstaden i et av de tre distriktene på øya (Val di Noto). Senere var det en rik normannisk by.På 1500- og 1600-tallet så byen fremveksten av flere bemerkelsesverdige intellektuelle, som Giovanni Aurispa, juristene Andrea Barbazio og Antonio Corsetto, samt arkitekten Matteo Carnelivari: i 1503 ga kong Ferdinand III den tittelen civitas ingeniosa (‘genial by’).

I de følgende århundrene utvidet byen seg og utvidet sine middelalderske grenser; og nye bygninger, kirker og klostre ble bygget. Disse ble imidlertid totalt ødelagt av jordskjelvet 11. januar 1693. Ødeleggelsene av byen Mount Alveria ble ledsaget av dens økonomi, som hovedsakelig var avhengig av landbruksprodukter som vin, olje, frokostblandinger, ris, bomull og dens kjent håndverk.

Den nåværende byen, gjenoppbygd etter jordskjelvet på venstre bredd av Asinaro-elven, ble planlagt på et rutenettsystem av Giovanni Battista Landolina. Denne nye byen okkuperte en posisjon nærmere Det joniske hav. Tilstedeværelsen av arkitekter som Rosario Gagliardi, Francesco Sortino og andre gjorde den nye Noto til et siciliansk barokkmesterverk, kalt “Stone Garden” av Cesare Brandi. De nye strukturene er preget av en veldig myk tuffstein, som under sollys antar en typisk honningfarget fargetone. I 2002 ble Noto og kirken erklært til UNESCOs verdensarvliste.

Jeg kan anbefale et besøk i Noto

Etter å ha vært i Taormina og Giardini Naxos var det veldig avslappende å komme til Noto. Her var det ingen turist vrimmel. De fleste som spaserte i byen om kvelden var lokale eller italienere.   Det ble en Vedlig hyggelig kveld med litt Aperol og godt tilbehør. Det var en behagelig varm kveld og mange vakre barokk bygninger å se. Dette var for meg ett av høydepunktene på Sicilia og et sted jeg vil anbefale å besøke.

Leave a Reply