You are currently viewing Kanariøya El Hierro

Kanariøya El Hierro

  • Post author:
  • Post category:Reiser

Hei nå er det er lenge siden jeg har postet noe på bloggen. Det har vært en travel periode med forberedelser til utleie av huset vårt på Tenerife og mye annet.

I juleferien var vi på den minste av Kanariøyene el Hierro, hvor vi tilbrakte jul og nyttår sammen med venner som bor der.

Fergen fra Los Cristianos

El Hierro ligger lengst vest av de 7 Kanariøyene. Det er den minste øya hvor det bor ca 11.000. De som bor der sier dette tallet er overdrevet. 

Tilbake i den tiden da jorda var flat var El Hierro den vestligste flekken du kunne seile til uten å fare over kanten!  Man sitter fortsatt med en følelse at den dramatiske øya fortsatt er helt på ytterkanten av verden.

Den sanne sjarmen med El Hierro er den komplett unike naturen, og på denne lille øya som bare er 30 kilometer på tvers forandrer landskapet og været seg konstant – tunge regn- og tordenskurer kan skifte til blå himmel i løpet av bare noen minutter!

Landskapet på El Hierro forandrer seg fra minutt til minutt; Gnistrende grønt løvverk, disige skoger, fruktbare daler, vulkansk natur og en privilegert utsikt over det blå Atlanterhavet.

At øya er liten og at den ikke har så mange innbyggere har på ingen måte ikke stoppet dens ambisjoner. I år 2000 ble den erklært for et biosfærereservat av UNESCO og satte seg da som mål å bli den første øya i verden som skulle være selvforsynt ene og alene med fornybar energi

Fem vindturbiner forsyner elektrisitet til øya og avsaltingsanlegget, og når produksjonen overgår behovet vil den overflødige energien pumpe avsaltet vann til et reservoar på toppen av vulkanen. Hvis det blir mangel på vind vil vannfallet ned til reservoaret produsere energi med en hydraulisk turbin for å dekke et behov tilsvarende syv etterfølgende dager uten vind.

Det har nå blitt bevist at anlegget har sørget for at mer enn 30.000 tonn CO2 har unngått å bli pumpet opp i atmosfæren, og i tillegg til dette en enorm mengde diesel.

Det er  knapt noen strender på øya, men du kan nyte en helt annerledes svømmeopplevelse ved å senke deg ned i ett av de naturlige bassengene. . Mange av dem har menneskeskapte trapper ned til havet slik at du enklere kan hoppe i havet.

Basseng med havvann i La Frontera. Det var for store bølger til bade den dagen
Merkelige steinformasjoner på kysten
Vandreveger mange kilometer langs kysten
For å komme ut fra dalen i la Fronterea må man opp i 1200 m høyde
1200 meter over havet
område med lava

Du finner også mange rekreasjonsområder med piknik-bord og utegriller rundt omkring på El Hierro. Disse ligger på ca 1000 m høyde i områder med vakker furuskog. Et av disse områdene Hoya de Mocillo har også et digert område for bobiler blant furutrærne. Her er det sikkert plass til 50 bobiler, når vi var der var vi kun tre. Området har gamle stenhus med toaletter og dusjer med varmt vann og det er tømmestasjon, vannfylling og strøm for bobilene. Det koster den merkelige sum av 4,32 € for natten, men selv etter flere forsøk var det ikke åpent i informasjonen for å kunne betale

Hoya de Mocillo
Her hadde vi god plass

I 2011 måtte alle de 600 innbyggerne i La Restinga evakuere da den undersjøiske kjeglen spydde ut store mengder gass i luften etter et jordskjelv på 4,3 på Richters skala.

Vulkangasser og magmabobler kunne ses rett utenfor den lille fiskerlandsbyen. Vulkanen kommer nærmere overflaten for hver dag og nå skal den bare være rundt 70 meter unna å bryte gjennom overflaten

Restinga syd på øya
Restinga
Lasa hallacas

På nyttårsaften blev det nasjonale retter fra Venezuela. Her forberedelse på å lage Hallacas dagen før. Disse ble kokt på nyttårsaften ret før servering sammen med mye annet godt