Etter at vi hadde vært i Syd Tyskland i Sulzemos og sett på bobiler i "Freistadt" som er den største forhandleren i Tyskland, kom vi endelig til Colmar 30 august 2020. Dette er et sted jeg hadde planlagt lenge å besøke.
Colmar er vin hovedstaden i Alsace i Frankrike. En utrolig vakker, pittoresk by med hus i bindingsverk med pastellfarger, deler av byen som kalles “lille Venezia” har også kanaler. Alsace har vekselvis tilhørt Tyskland og Frankrike, men er nå del av Frankrike. Området er berømt for sine utmerkede hvitviner. Vi hadde dessverre ikke mer tid enn å kunne rusle litt rundt en halv dag, drikke litt vin og teste det berømte kjøkkenet i Alsace. Byen er så vakker at det absolutt anbefales å legge inn en stopp og helst ha god tid. “Port de Plaisance” er en fin bobilplass i kort gangavstand til sentrum, mer om det lenger nede.
- Colmar er på grunn av dens beliggenhet tett opp til fjellene et av Frankrikes tørreste områder. Byen blir regnet som vinhovedstaden i Alsace.
- Byen ligger i den nord-østre delen av Frankrike nær grensen til Sveits og Tyskland
- Colmar ble grunnlagt på 800-tallet. Colmar fikk status som fri keiserby i Det hellige tysk-romerske riket i 1226. Under trettiårskrigen ble byen tatt av den svenske hæren i 1632, som holdt byen i to år. Byen ble erobret av Frankrike under Louis XIV i 1697.
- Sammen med resten av Alsace ble Colmar gitt tilbake til Tyskland i 1871, som et resultat av den fransk-prøyssiske krig, men ble igjen fransk etter første verdenskrig. Tyskland annekterte igjen området i 1940, før Frankrike fikk kontroll igjen etter slaget ved «Colmar-lommen» i 1945. Så her har det virkelig vært forvirring i eierkonstellasjoner opp igjennom århundrene.
- Alsace er en region med en blanding av svært varierte landskaper: byer, skog, daler, sletter, fjelltopper og en mengde severdigheter.
Tarte flambée – den sprøstekte delikatessen fra Alsace
I begynnelsen av vinsesongen, når de første nye vinene serveres, er denne klassikeren fra Alsace et populært valg for områdets vinfestivaler, og i nærliggende vinområder som Palatinate og Baden.
En gjærdeigbunn kjevlet så tynn som mulig, toppet med skinke, løk og rømme – det er alt du trenger for å hente denne sprøstekte klassikeren rett ut av ovnen. Før i tiden ble tarte flambée (kjent på tysk som Flammkuchen, eller, avhengig av området, som Flammekueche eller Hitzkuchen) som regel stekt i vedovn, før brød. Dette gjorde det mulig å bruke den innledende varmen, mens kullet fremdeles brant og flammene danset (derav navnet «Flammkuchen», bokstavelig talt «flammekake»).
Vi hadde funnet en lovende bobilplass i Campercontact i kort avstand fra sentrum. Etter å ha kjørt fra Tyskland i et forferdelig regnvær i mange timer, kom vi trøtte fram til bommen inn til plassen som var STENGT! Klokka var ca 18:00 på ettermiddagen og på skiltet til Port de Plaisance stod det at plassen stenger klokka 17.00 hver dag. Dette er egentlig en liten marina ved en kanal, som også har plass til bobiler.
Vi sjekket da alternativer og fant en camping ikke så langt unna som heter Camping de Líll. Dette var en trist og sølete camping etter alt regnet, som kostet 29 €. Vi fikk så vidt plass med bobil og henger mellom noen trær i søla. Heldigvis har vi egen dusj og wc og slapp å benytte noe på plassen, som ikke var veldig innbydende.
Dagen etter om morgenen fikk vi en fin plass på port de Plaisance til 15,40 € med strøm. Der ble vi mottatt veldig hyggelig og fikk kart over Colmar og forklaring på veien til sentrum, som var ca 20 minutter til fots. Plassen ligger hyggelig til med marinaen ved kanalen og med båter, beplantning og blomster. Det er mulig å stå både på asfalt og på gressplen, etter alt regnet var asfalt å foretrekke.