Mine erfaringer med GPS for bobil
På lange turer i Europa er det nødvendig med en pålitelig GPS´er. Jeg har har reist med tilhenger og total lengde på 11 m. Det er viktig å unngå å komme inn i trange bygater eller passere lave bruer. Jeg undersøkte på forhånd og leste flere tester. Valget ble å benytte to ulike GPS. Begge med mulighet for å legge inn vekt, lengde og høyde på bilen.
Alle GPS´er har sterke og svake sider. Fordelen med to GPS`er er å dra nytte av de beste egenskapene og unngå de dårlige. Når begge GPS´er viser den samme informasjonen er det som regel å stole på. Når de viser ulike forslag til ruter, må man velge hva man skal stole mest på. Etter en del erfaring visste jeg hvilke ruter som var best. Det er selvfølgelig viktig å følge med på skilter også og følge den GPS´en som er enig med skiltene.
Begge GPS´ene er de beste fra Garmin og Tomtom. De er fullspekket med ulike funksjoner for å lagre steder og ruter. Dette er ikke en test av alle funksjoner og muligheter, kun min erfaring med gode og dårlige egenskaper, i forhold til å vise korrekte ruter. Begge har innebygget oppdatert trafikkinformasjon og forslår nye ruter ved køer eller stopp i trafikken.
Tomtom ble min favoritt. Derfor hadde jeg lyd på denne, mens Garmin var taus og fungerte som en ekstra sikkerhet. Tomtom ga klare rute anvisninger og endret disse sjelden underveis. Ved køer ble det forslått nye ruter med tidsangivelse. Noen få ganger gjorde den alvorlige feil og foreslo avkjøringer fra hovedveien som helt åpenbart var feil. Dette kan oppstå når flere veier går parallelt og signaler fra satellitter ikke er nøyaktige nok. Jeg oppdatererte kartene før turen, men ikke underveis. Tomtom hadde flest tilfeller av for gamle kart.
Selv om det var lagt inn like data for høyde, lengde og vekt, foreslo Tomtom ofte den korteste ruten gjennom smale bygater, istedenfor ringveier utenfor bysentra. Her var Garmin best og mest til å stole på.
Garmin har en veldig god skjerm og viser mer informasjon enn Tomtom. Den advarer mot skarpe svinger, steder med sidevind, stigninger osv. Dette er et positivt supplement. Garmin forslår også bedre ruter for å unngå å kjøre inn i bysentra. Den største svakheten er at Garmin oftere enn Tomtom, velger feil ruter og ulogiske ruter. Dersom man da ikke følger ruten blir den “nervøs” og endrer rute flere ganger i løpet av kort tid. Den kan da forslå å kjøre steder det ikke er lov.
Garmin bruker litt lenger tid på å oppdatere ruter. Den viser ofte unøyaktig angivelse av beregnet kjøretid, særlig ved lange ruter.
Konklusjon
Min erfaringer at det er best med to ulike GPS´er. Jeg har valgt å stole mest på Tomtom mens Garmin er et flott supplement med mye ekstra informasjon. Den hjelper til å unngå de svake sidene til Tomtom. Kombinert med å bruke sunn fornuft og å lese skilt har jeg sjelden kjørt feil.
Et unntak skjedde en gang i Albania, hvor både Tomtom og Garmin sendte meg inn på en feil rute på en bratt grusvei som endte i en offroad sti. Dette er en historie jeg kommer tilbake til en gang 🙂