You are currently viewing Klimaanlegg, nødvendig eller ikke ?

Klimaanlegg, nødvendig eller ikke ?

Hva er fordelen og ulemper med et klima anlegg i bobilen? Her er det mange ulike meninger. Dette er mine betraktninger, etter å ha hatt klimaanlegg på reiser i totalt 14 måneder

Ulemper med et klimaanlegg er selvfølgelig prisen. Denne ligger vel på ca kr. 25.000 – Kr 35.000 med montasje. Så er det ekstra vekt på taket ca 30 – 35 kg. Dette er en ulempe i forhold til totalvekt og vektfordeling med vekt høyt oppe. Total høyde på bobilen øker også med 25-30 cm. Det må også være nok plass både på taket og inne under himlingen til anlegget. Dersom man ikke er utstyrt med et stort solaranlegg med tilstrekkelig batterikapasitet og stor inverter, er man avhengig av å være tilkoblet landstrøm med nok amper. Mitt anlegg klarer seg med 4 amper, men da må jeg ikke benytte andre forbrukere, ellers går sikringen på landstrømmen.

Er man mest i norden om sommeren, vil man som regel klare seg greitt uten klimaanlegg, selv om det kan være noen i overkant varme netter og dager der også. 

Min erfaring så langt er at jeg IKKE kan tenke meg bobil uten klimaanlegg. Hvorfor? Fordi det noen ganger kan redde flere netter nesten uten søvn. Det er også veldig behagelig om dagen også, om man må gjøre ting inne, eller det ikke er noen skyggefulle steder å oppholde seg ute. Er det masse fluer og innsekter er det også behagelig å kunne sitte inne, eller lage mat inne i behagelig temperatur. Alle vet hvor varmt det kan bli i en bobil med solen stekende og 35-40 grader ute.

Vi stod en gang tre netter på en camping i Athen om sommeren hvor det var en infernalsk trafikkstøy fra en 4 felts vei rett utenfor campingen. Det var også rundt 35 grader. Om dagen var vi uansett nesten ikke i bobilen, men om nettene var det helt nødvendig å lukke alle vinduer og luker for å kunne sove i all støyen. Da var det helt fantastisk å kunne stille klimaanlegget i nattmodus med en behagelig susing som overdøvet resten av støyen og med passe sovetemperatur på ca 23 grader. 

Det samme gjorder vi på en ferge med “camping ombord” i Hellas. Vi viste at det det var et stopp om natten med påkjøring av nye biler og lastebiler. Vi våknet uthvilt om morgenen og så til vår forbauselse at bildekket var fult av lastebiler som hadde kommet på om natten. Med litt sus fra klimaanlegget og alle luker stengt, hadde vi ikke hørt noen ting.

På en campingplass i sør Italia var det tre familier som reiste sammen og de satt opp halve natta og pratet og gauket rett i nærheten. Igjen var det på med klima, passe sovetemperatur, passe luftsirkulasjon og alle vinduer og luker godt lukket og vi sov godt hver natt. 

Så nå vet vi at uansett om det er for varmt eller ikke, er klimaanlegget redningen om det er mye bråk og det er landstrøm  tilgjengelig. Der det er mye bråk er det ofte strøm. På stille fricamper, hvor man er nesten alene, er det som regel uansett stille.

En ekstra bonus med vårt anlegg er at det også kan brukers til oppvarming eller til kun til ventilasjon om nødvendig. 

Det Jeg savner og gjerne vil ha i en eventuell ny bobil er en kraftig takvifte som som kan benyttes også når det regner og som går på 12 volt. ( Fks Maxxfan) Det må være veldig praktisk ved matlaging inne, når det regner. Den kan også benyttes til å kunne erstatte klimaanlegget når det ikke er for varmt og det ikke er landstrøm tilgjengelig.

Så ønsker jeg alle en trygg og god bobilferie i coronatiden

Leave a Reply