You are currently viewing På toppen av vulkanen Etna med bobil og sykkel – 2019
Vulkanen Etna på Sicilia

På toppen av vulkanen Etna med bobil og sykkel – 2019

I juli 2019 besøkte jeg Sicilia. Det ble også en tur opp til vulkanen Etna.

Den 22, juli kjørte jeg fra en en camping i Giardini-Naxos til parkeringen på Etna ved Rifugio Giovanni Sapienza. Veien opp på SP92 er bratt og svingete, men uten problemer med bobil og tilhenger. Men, før jeg komm inn på SP92 ledet GPSén meg inn på noen eventyrlige smale og bratte veier. Jeg var redd det til slutt ble så bratt og smalt at jeg ikke kom videre, så da jeg  endelig fant hovedveien opp (SP92)  ble jeg glad. Jeg har reist endel steder, men aldri sett så dårlige veier som noen områder på Sicilia. Selv motorveien er delvis i elendig forfatning

Parkering refugio

Parkeringen ligger flott på ca 2000 m høyde med fantastisk utsikt både mot vulkanen og landskapet nedenfor.

Parkeringen er stor , men var full av parkerte biler da jeg kom opp på formiddagen. Jeg måtte derfor vente til ettermiddagen, når de fleste reiste ned igjen, før jeg fant en fin plass helt foran ned utsikt. Tilhengeren parkerte jeg i nærheten. Jeg kjøpte parkeringskort for bobil i en cafe til 12 €. Damen var veldig hyggelig og  utvidet den fra 24 til 48 timer uten å betale ekstra.  

Parkering med fantastisk utsikt på 2000 m
Fin ekstra plass til tilhenger
Grusveien opp til 2920 m markert med rødt

Vulkanen hadde hatt et lite utbrudd før jeg kom, så det var forbudt å reise lenger opp enn til utsiktspunktet på 2930 m. For å komme dit var det mulig å ta taubanen opp til Terminal Funivia på ca 2500 m. derfra videre opp med terrenggående busser. Disse laget masse støv og burde vært forbudt.

Da jeg hadde med to elektriske sykler i tilhengeren, hadde jeg også to batterier. Jeg bestemte med derfor å sykle  opp 1000 m til toppen. Jeg hadde ekstra batteriet med i ryggsekken for å være sikker på å komme opp. Dette holdt greit og jeg hadde fortsatt strøm igjen. Store deler av turen var det nødvendig å sykle på lave gir med mye motor-støtte. Problemet flere steder var å få nok traksjon på bakhjulet i i sanden til ikke å begynne å slure i de bratteste partiene. Med riktig vektfordeling gikk det bra

Fornøyd og klar til å sykle
Vulkan nær parkeringen
Noen gikk det første stykket i steden for taubane
Halvveis opp
Endestasjon for bussen

Vi så røyk fra det siste utbruddet som hadde skjedd for få dager siden. Alle turer med guide opp det siste stykket til vulkanen var avlyst.

Røyk fra det siste utbruddet for noen dager siden

Turen ned igjen på sykkel ble en skikkelig adrenalin opplevelse. 1000 høydemeter på svingete grusveier ble en fartsfylt og rå sykkeltur.

flott utsikt på vein ned

Leave a Reply