You are currently viewing Presentasjon for husbilsbloggarna på Facebook

Presentasjon for husbilsbloggarna på Facebook

Link til husbilsbloggarna: https://www.facebook.com/groups/293428678197090/

Hvem er jeg (vi)

Jeg heter Bengt Næspe. Jeg er en pensjonert arkitekt fra Norge. Mine interesser er i hovedsak reiser, fotografering, sykling (mountainbike) og motorsykkel. Har nå fått sansen for å reise med bobil. Dette er en fantastisk måte å oppleve nye steder, treffe nye mennesker og samtidig kunne slappe av “hjemme”. I de siste årene har jeg reist sammen med Beatriz, opprinnelig fra Venezuela, men har bodd mange år i Spania. Jeg har bodd på Tenerife siden 2011.

 

Hvilken bobiler har du hatt?

Jeg kjøpte bobil for første gang i Desember 2017 og har bare hatt den ene. Jeg kjøpte en ny Benimar Tessoro 283 i Madrid og en Forcar Onne tilhenger i nærheten av Taragona.

Bobilen er basert på Ford Chassis og har automatgir og 170 PS. Den er 6,59 m lang med totalvekt 3.500 kg. Det var et spesielt tilbud på bilen komplett med mye utstyr inklusiv solpanel tog vinterpakke, da det var første versjonen av Ford med automatgir. Jeg fikk utstyrt den med tilhengerfeste og Truma klima anlegg i tillegg til ekstra bodelsbatteri. Bilen er veldig god å kjøre med mye motorkraft i forhold til vekt og automatgiret fungerer helt supert.

Tilhengeren er konstruert for 1300 kg med brems, men jeg har kjøpe den klassifisert for 750 kg. I Spania trenger den ikke noe egen registrering og har de samme skiltene som bobilen. Jeg fikk montert hjulstøtte for motorsykkel og to stativer for e-sykler.

Se bloggen min om kjøring med tilhenger

Planløsning
Motasje av utvendig uttak for gas. Se selvfyll flasker i aluminium
Veldig god plass i salongen

Det beste og dårligste med bobilen jeg har nå

I forhold til lengden har bobilen veldig stor og romslig salong med stort bord. Det er ikke noe problem for 4 personer å spise middag inne og for 6 å ta et glass vin eller en kaffe. Den har et stort klesskap bak over hele bilens bredde, med mye plass. Den har en senkeseng med plass til to (140-120 bred) som kan senkes uten å værer i veien for døren. Den har i tillegg en enkel seng bak. Den har bad med egen dusj. Ulempen er at garasjen blir liten under sengen bak. Det er mulig å ta bort sengen og vippe sengebunn opp for å få større garasje uten seng. Det fungerer også greit å vippe opp sengen for å hente ting i garasjen uten å åpne dørene på siden. Fordelen med bobilen er veldig mye plass i forhold til størrelsen, men liten garasje. Derfor var denne mobile ideell for meg som ville ha tilhenger for sykler og motorsykkel. 

Hvor er du nå og hvilke planer har du for 2020

Vi hadde planer om å leie ut huset på Tenerife og reise til Norge med god tid til mange stopp i Europa, inklusive Caravanmessen 2020 i Düsseldorf. Vi leide ut huset i deler av januar/februar og bodde i bobilen på Tenerife, men flyttet inn i huset igjen da unntakstilstanden ble innført 11. mars. Nå har vi egentlig ingen planer, men venter for å se om det blir mulig å reise noe sted senere i år.

Hvilken favorittplass har jeg?

Jeg (vi) har vært på veldig mange fine plasser. Helt ytterst på Vestvågøy i lofoten på Eggum og Mosknes Camping var to veldig fine plasser med fantastisk natur.

Det som gjorde mest inntrykk var da vi kom til en Camping i Albania ved lake Shkoder (jeg skal skrive en blogg om dette stedet) Vi hadde fått mange advarsler om at Albania er farlig og ikke noe sted å reise på bobilferie. Så kom vi til den fineste campingen på hele turen i 2019, nettopp i Albania. Den var drevet av en familie som snakket flere språk, flott opparbeidet med plener, trær, solsenger, parasoller rett ved en innsjø. Fantastisk service, alt så rent som i et 5 stjerne hotell. En restaurant med nydelig mat og BILLIG! 

camping Lake Skhoder Albania
Camping Lake Skhoder Albania

Hvor reiser vi ikke tilbake

Vi besøkte en luxus 5 stjernes camping på Krk i Kroatia. Det var dyrt, veldig små trange plasser, serviceanlegg hadde etter vår mening overdrevent flott standard. Men … vi måtte gå laaangt, forbi restaurantområdet for å tømme kassett doen. ATM bankautomaten i området vekslet til kroatisk valuta med en kurs som minnet om bedrageri. Restauranten var også dyr. Alt var basert på å tjene mest mulig penger. Ikke noe sted for oss. Det er sikkert de som synes det er flott der, det er bra vi er foskjellig.

Det glemmer vi ikke

På vei til en camping i nærheten av Tirana i Albanina førte begge GPS`ene oss inn på en smal bratt grusvei som endte opp på en leirete offroadpiste. Vi klarte å få snudd, men det var umulig å komme opp igjen den bratte grusveien med henger. Det kom folk ut av et lite hus som ringte til eieren av campen. Han kom etter 15 minutter med en jeep og foklarte at vi hadde havnet helt feil vei. Han og flere hjepsomme og hyggelige albanere hjalp med å få koblet av henger, tømt alle vanntanker og få snudd bil og henger. Så bar det ned igjen ofroadstien til vi kom til en liten perle av en camping. Der var i to dager og kjørte ut igjen riktig vei.

På ville veier i Albania

Hva er best med livet i bobil

Jeg har et valgspråk: “No dog has ever pissed on a moving car”. Det fine med bobil er å ha et liv hvor man er i bevegelse og hvor man ikke får muligheten til å “råtne” fast. Det er nye opplevelser og nye utfordringer hver dag. Man treffer mange nye interessante mennesker, ser steder man bare har drømt om. Man opplever nye ting hele tiden og får muligheter til å oppleve hele tiden. En dag nesten alene i vannkanten på en liten strand hvor man hører fugler og en båt i det fjerne. En annen dag å få billetter til operaen i Verona 15 minutter før forestillingen Toscana begynner. Sykle opp i 2.200 m i fjellene i Østerrike, kjøre rundt i  Lofoten med motorsykkel, eller tilbringe en måned i olivenlunden til en bror på Kreta. 

Har du noen tips til bobil?

Hver enkelt må finne ut hva man behøver og hva man har råd til. Det er viktig å sjekke at en bobil på 3.500 kg ikke blir overlastet med passasjerer og bagasje. Her er det lett å kunne få store problemer. Les tester, se på flere bobiler og les hva andre sier. Et problem er at  mange dessverre  “forsvarer” sine egne løsninger. De som har store, lange og tunge bobiler skriver lite om eventuelle problemer med å komme fram og finne plasser. De som har små bybobiler skryter av framkommeligheten, men lite om hvor lite plass de har og hvor tungvint det er. De som ikke har klimaanlegg, skriver hvor lurt det er å spare vekt og penger, men ikke om at de svettet, at det var umulig å sove med vinduene åpne i  vanvittig trafikkstøy med 38 grader på campen i Athen. Så les alt med litt skepsis.

Hva er de beste hjelpemidlene for bobil ?

En eller helst to gode GPSér. Se bloggen min om GPS 

Gode papirkart for å få oversikt over reiseruter. Apper for å finne bobilplasser, gratis plasser eller bobilplasser. Jeg har brukt mest Campercontact og ASCI. Google alle mulighetene. Jeg planlegger alltid hvor jeg skal og legger det inn på GPS. Er man tidlig ute, før k. 14 – 16 får man nesten alltid plass uten å reservere.

Faste gasstanker med selvfylling sparer både penger og komplisert logistikk. Et uttak for gas utvendig er et must for å grille og lage mat ute. En indukjsonplate for strøm er også veldig kjekt for matlaging både ute og inne hvor det er landstøm.

Fleksibel vannslange tar liten plass i garasjen.